kajun baharat nasıl hazırlanır


Kajun baharat nedir, karışımı nasıl hazırlanır, içindekiler nedir, nerelerde kullanılır? Kajun tek başına baharat çeşiti değildir. Bir kaç baharatın karıştırılmasıyle elde edilir. Kajun baharat karışımı içerisinde temel baharat çeşiti kırmızı toz biberdir. Diğer olmazsa olmaz baharat çeşitleri ise; sarımsak tozu, soğan tozu, karabiber, kekik ve tuzdur. Kajun baharat karışımının bir standartı yoktur. Bu karışımı hazırlayan her ticari firmanın kendine göre bir reçetesi vardır. Aynı zamanda evlerde kajun baharat karışımı, kişilerin damak zevkine göre hazırlanır. Bu sebeple, kajun baharat karışımında kullanılan baharat çeşitlerinin ve miktarının sabit ölçüsü yoktur.

Kajun baharat nasıl hazırlanır? Kajun baharat karışımında kullanılan baharat çeşitlerinin tamamı baharatçılarda satılmaktadır. Baharatçılarda satılan soğan tozu ve sarımsak tozu iki (granül ve toz) haldedir. Sarımsak ve soğan tozunu evde yapmak mümkündür. Yapılması gereken soğanı ve sarımsağı ayrı ayrı doğrayıp fırında (düşük ısı ayarında) kurutmaktır. Bazen bu işi evde yaparım. Soğanı sarımsağı ince ince doğrar, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yayar ve 50°C derece fırında kuruturum. Kurumuş soğanı ve sarımsağı ayrı ayrı rondoda çeker ve gerektiği yerlerde kullanırım.

Fazla miktarda kajun baharat karışımı hazırlarken çoğu zaman (kendime özel) ölçek kullanırım. Az miktarlar için çorba kaşığı, tatlı kaşığı ve çay kaşığı kullanırım. Kajun baharat karışımında birer çorba kaşığı dolusu soğan tozu, sarımsak tozu, karabiber kullanırım. Bu karışıma altı çorba kaşığı dolusu (tatlı ve acı birlikte karışık) toz kırmızı biber kullanırım. İki çorba kaşığı dolusu kuru kekik, bir tatlı kaşığı dolusu öğütülmüş kereviz tohumu ve iki çorba kaşı dolusu tuz kullanırım. Bazen bu karışıma (bir tatlı kaşığı) öğütülmüş yenibahar da ilave ederim. Hazırladığım kajun baharat karışımını baharat kullanılması gereken bütün yemek (et, balık, tavuk, salata ve sos) çeşitlerinde kullanırım.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

ıslatmadan buğday pişirmek

taze yaprak nasıl haşlanır